Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Μάθε που ψηφίζεις για πρόεδρο ΠΑΣΟΚ

Όσα Μέλη-Φίλοι ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να ενημερωθούν για την Δημοτική Οργάνωση στην οποία ανήκουν, μπορούν να τηλεφωνούν καθημερινά από 09:00 το πρωί έως 21:00 το βράδυ στο Γραφείο Ενημέρωσης στο τηλέφωνο 210.38.96.600 (πολλαπλές γραμμές)

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Οι εσωκομματικές διαδικασίες

Σήμερα 10 ημέρες μετά τις Εθνικές εκλογές και την ήττα που τόσο πλήγωσε τον ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ διαφαίνεται η ανάγκη οτι οι εσωκομματικές διαδικασίες έπρεπε να γίνουν όσο πιο σύντομα γινόταν, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να μην αντιμέτωπιζε κρίσεις όπως την χτεσινή και μάλλον όπως την αυρίανη....

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

Η Απάντηση του Ε Βενιζέλου σχετικά με τη δήθεν αλλαγή του επώνυμου του.

ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή σχόλιατης εφημερίδας " Καθημερινή '' περι αλλαγής του επωνύμου του απο Τούρκογλου σε Βενιζέλος έστειλε την παρακάτω επιστολή προς αποκατάσταση της αληθείας.


"Φίλε κύριε Διευθυντά,
με καθυστέρηση δυστυχώς έπεσε στην αντίληψη μου το σχόλιο του συμβούλου έκδοσης της εφημερίδας σας κ. Ν. Νικολάου της 6.6.2007. Το σχόλιο αναφέρεται στις πολιτικές ηγεσίες και τις δυναστείες και εστιάζει την προσοχή του στη δύναμη των ονομάτων. Ως απόδειξη όμως της δύναμης των ονομάτων επικαλείται το ότι «ο Ευαγγ. Βενιζέλος άλλαξε το πρώτο του επίθετο με το σημερινό».
Θα περίμενα από ένα παλιό και έμπειρο δημοσιογράφο όπως ο κ. Νικολάου μεγαλύτερη προσοχή όταν αναφέρεται σε θέματα που και ο ίδιος θεωρεί τόσο κρίσιμα για την προσωπικότητα οποιουδήποτε ανθρώπου και όχι μόνον των πολιτικών προσώπων. Η αλλαγή ενός ονόματος δείχνει είτε ανάγκη είτε σκοπιμότητα και είναι πράξη δηλωτική της προσωπικότητας.
Ο κ. Νικολάου θα όφειλε- εφόσον θέλει να τεκμηριώνει τις απόψεις του- να ρωτήσει για να μάθει ότι αυτή η ιστορία περί δήθεν αλλαγής του επωνύμου μου που γράφτηκε κάποτε σε έντυπο μικρής κυκλοφορίας είναι απολύτως ψευδής. Συνιστά επανάληψη σχολίων που είχαν διατυπωθεί προ πολλών δεκαετιών για το επίθετο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Όταν η «πληροφορία» αυτή επαναλήφθηκε έπαψα να την αντιμετωπίζω με χιούμορ.
Ας μάθει λοιπόν και ο κ. Νικολάου ότι η πατρική μου οικογένεια κατάγεται από την επαρχία Καρυστίας του Νομού Ευβοίας όπου απαντάται συχνά το επίθετο. Ευτυχώς δε στην Εύβοια διατηρούνται ανέπαφα από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους και τα μητρώα αρρένων και τα στρατολογικά μητρώα και τα κληρικολόγια (καθώς και ο παππούς μου και ο προπάππος μου ήσαν ιερείς).
Φέρω το φυσικό μου επίθετο και χαίρομαι γιατί διαμόρφωσα με αυτό αλλά όχι χάρις σε αυτό την επιστημονική, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική μου υπόσταση.

Φιλικά

Ευάγγελος Βενιζέλος

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Tα 3 λάθη του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

3 λάθη τα οποία είναι δυνατόν να αποβούν και αυτοκαταστροφικά για τον Ε Βενιζέλο εντοπίσαμε ύστερα απο διάλογο με τους πολίτες.
  1. Η κάθε λογής στήριξη απο ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ που στη συνείδηση του κόσμου -ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάντια της δημοκρατικής παράταξης( Νεονάκης, Ανθόπουλος κ.α)
  2. Ο πληθωρικός του χαρακτήρας και οι άμεσες αντιδράσεις του. Χαρακτηριστικά που ενώ του προσεδιδαν ενα πλεονέκτημα, ως βουλευτή και πολιτική προσωπικότητα στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία μειώνουν το αρχηγικό του προφίλ.
  3. Η αμφισβήτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο αμφισβητείς ενα νομιμοποιημένο πρόεδρο τόσο η βαση συσπειρώνεται προς το πρόσωπο του.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Σύνθεση & Όχι διάσπαση

Με αγωνία παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τα δρώμενα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Απο τη μιά ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εδώ και 4 χρόνια οδηγεί το κίνημα απο ήττα σε ήττα χωρίς να διαφαίνεται " φώς στον ορίζοντα''. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι " ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ?''. Ασφαλώς και όχι. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι είχε και το χρόνο και την εξουσιοδότηση απο τη βάση του κινήματος μας να υλοποιήσει την μεγάλη εντολή του '' Γίωργο άλλαξε τα όλα ''. Δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα και οι οποιες προσπάθειες του για αλλάγή ( Ευρωψηφοδέλτιο) αποδοκιμάστηκαν απο την εκλογική βάση. Δύστυχώς ο Γιώργος δεν έλαβε υπόψη του τα μηνύματα που του έδιδαν οι πολίτες και αυτό σήμερα πληρώνει.
Απο την άλλη ο Βενιζέλος έκανε ενα τεράστιο στρατηγικό σφάλμα , την ώρα της μεγάλης ήττας δήλωσε παρών αγνοώντας και την δική του συνεισφορά στην ήττα και αγνοώντας οτι η ψυχολογία του Ελληνα πάντοτε είναι με τον ΧΑΜΕΝΟ , στην συγκεκριμένη περίπτωση με τον Γίωργο.

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

Τα 10 σοβαρά λάθη του Γιώργου

ΑΠΟ τους Μάνο - Ανδριανόπουλο στη Ματσούκα, από το άρθρο 16 στη Φώφη

Τα 10 σοβαρά λάθη του Γιώργου

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Το εκλογικό αποτέλεσμα, που ήταν κόλαφος για τον Γ. Παπανδρέου προσωπικά και το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. με αυτή τη σειρά), επιβεβαιώνει το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατούσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βραδυ των εκλογών της 9ης Μαρτίου 2004, όταν η Ν.Δ. κέρδισε με διαφορά 4,8 μονάδων.

Από εκείνη τη στιγμή λίγοι πίστευαν στο ΠΑΣΟΚ ότι ο Καραμανλής δεν θα έχει μπροστά του μια οκταετία και απλώς τα χρόνια που ακολούθησαν κύλησαν με αυτή την αίσθηση εδραιωμένη και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς και στα στελέχη του. Η παράσταση νίκης των δημοσκοπήσεων, που ήταν συγκριτικά υπέρ της Ν.Δ., επιβεβαίωνε το γεγονός. Παράλληλα στο ίδιο διάστημα:

Οτι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κατηγορούν τον αρχηγό τους μέλη του ΠΑΣΟΚ (ΑΠΕ / Ν. Αρβανιτίδης)
* Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε σοβαρά λάθη, που του στοίχισαν προσωπικά, έπληξαν την ηγετική του εικόνα και τη δημοφιλία του. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην μπορέσει να πείσει για τις ικανότητές του και για τις προθέσεις του.

* Στο εσωτερικό του κόμματος αναπτύχθηκαν προσωπικές στρατηγικές και χαλαρότητα, ενώ οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα της ήττας ήταν στην ημερήσια διάταξη, όχι μόνο σε κύκλους του κόμματος, αλλά και στις πολιτικές συζητήσεις των ΜΜΕ.

**Το ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε στα τριάμισι χρόνια της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να δομήσει μια εικόνα αξιόπιστης διακυβέρνησης απέναντι στη «χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», όπως ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε.

**Δεν κατόρθωσε να καλύψει ένα κενό έκφρασης ενός σοσιαλιστικού κομματιού του κόμματος, που δεν εκφράστηκε με τον Κ. Σημίτη στο παρελθόν και δεν εκφράστηκε ούτε με τον Γ. Παπανδρέου, γι' αυτό βρήκε διέξοδο στα κόμματα της Αριστεράς.

Κάνοντας μια αποτίμηση της μέχρι τώρα ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου, εντοπίζει κανείς και δικά του λάθη, που τον ζημίωσαν πολιτικά, και λάθη του ίδιου του κόμματος. Αρχίζουν πριν από τις εκλογές του 2004.

Πριν το 2004

1 Μόλις τρεις μέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με την εντυπωσιακή συμμετοχή του 1.000.000 μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, κατήρτισε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με τους Μάνο και Ανδριανόπουλο, κλονίζοντας την κομματική βάση και σπέρνοντας σύγχυση. Ολοι πια άρχισαν να λένε ότι ο Γιώργος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας νεοφιλελεύθερος και έδωσε επιχειρήματα στους εξ αριστερών αντιπάλους του να τον καταγγείλουν.

2 Ποτέ δεν διάβασε σωστά το μήνυμα της συμμετοχής του 1.000.000. Θεώρησε ότι πήρε λευκή επιταγή και ότι όλοι αυτοί δεν θα τον κρίνουν. Ηταν όμως συμμετοχή ενός κόσμου που ήταν εθισμένος με την ιδέα ότι το κόμμα του μόνο στην εξουσία πρέπει να είναι και βλέποντας τότε τον Καραμανλή να καλπάζει απελπίστηκε. Στο πρόσωπο του Παπανδρέου είδε τον άφθαρτο μεσσία, το γιο του μεγάλου ηγέτη και έσπευσε να πιαστεί από αυτόν...

3 Το σύνθημα που τότε του φώναζαν παντού «Γιώργο άλλαξέ τα όλα» ήταν η δεύτερη παγίδα του. Οταν ένα κόμμα εξουσίας είναι στην αντιπολίτευση και θέλει στις αμέσως επόμενες εκλογές να ξανακερδίσει, δεν έχει το περιθώριο των μεγάλων ανατροπών σε επίπεδο προσώπων και μηχανισμών. Κακά τα ψέματα, αλλά οι γνωστοί, έμπειροι και αναγνωρίσιμοι μπορούν στην εποχή της μιντιακής αυτοκρατορίας να κάνουν αντιπολίτευση. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι ελάχιστα νέα στελέχη βρήκαν έδαφος προβολής και ανάδειξης. Η ανανέωση γίνεται μόνο σε συνθήκες κυβέρνησης, τότε που έχεις στα χέρια σου το ζητούμενο. Οπως έκανε ο Κ. Σημίτης το 1996, που προώθησε πολλά νέα πρόσωπα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, πρόσωπα που σήμερα βέβαια είναι παλιά.

Μετά το 2004

4 Αμέσως μετά τις εκλογές του 2004 και εγκλωβισμένος στη λάθος τακτική τού «άλλαξέ τα όλα» συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. Το ευρωψηφοδέλτιο ήταν ένας ακόμα κρίκος. Η υπέρβαση που επιχείρησε με την 29άχρονη τότε συνδικαλίστρια κ. Ματσούκα δεν απέδωσε, υπονομεύτηκε και ακολούθως απαξιώθηκε. Ταυτόχρονα με τον αποκλεισμό στελεχών, όπως π.χ. ο συνταγματολόγος Δημ. Τσάτσος, έδωσε την εντύπωση ότι αλλάζει επιφανή στελέχη με νέα και άχρωμα πολιτικά στελέχη. Ως εκ τούτου ο συμβολισμός της ανανέωσης έμεινε κενό γράμμα χωρίς το συγκεκριμένο νέο στέλεχος να έχει και καμία ευθύνη.

5 Εγκλωβισμένος σε μία εικόνα, ότι το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ έχει κυρίως φαντάσματα, ακολούθησε ηγετική πολιτική απομονωτισμού. Αρνήθηκε επιμόνως να συγκροτήσει ηγετική ομάδα, δεν επιδίωξε την συνεννόηση με κορυφαία στελέχη σε κρίσιμα θέματα και ηγήθηκε με ομόκεντρους κύκλους συμβούλων που του έκαναν συχνά αντικρουόμενες εισηγήσεις. Κορυφαίο παράδειγμα η επιλογή του να θέσει τη Φώφη Γεννηματά επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας χωρίς να ρωτήσει εγκαίρως επιφανείς συνταγματολόγους αν έχει ισχυρό κώλυμα ή όχι.

6 Ανέχθηκε, και αυτό εξελήφθη ως δείγμα αδυναμίας, την εσωκομματική υπονόμευση και την πολυφωνία σε κρίσιμα πολιτικά θέματα που έδιναν την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σταθερή θέση για σημαντικά θέματα της πολιτικής ζωής του τόπου και για τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, καθώς και ότι αντιθέτως συμπλέει με τη Ν.Δ.

Ανέχθηκε την πολιτική των προσωπικών στρατηγικών στο κόμμα χωρίς να αντιδρά, παρότι αυτή η πολιτική αντικειμενικά υπονόμευε τον ίδιο.

Χαρακτηριστικότερη όλων η περίοδος της άνοιξης του 2006 όταν, ενώ τον Μάρτιο εκείνου του έτους είχε πάρει κεφάλια, σε όλες τις δημοσκοπήσεις τον Ιούνιο είχε πέσει τρεις μονάδες. Κι αυτό γιατί στο μεσοδιάστημα κυριάρχησαν οι εσωκομματικές συγκρούσεις για το Ασφαλιστικό, το σουηδικό μοντέλο και άλλα θέματα.

7 Η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε. Οι οργανώσεις ήταν ανύπαρκτες πριν, το ίδιο ανύπαρκτες ήταν και μετά το συνέδριο του 2005. Τα βάρη μετά τις δημοτικές εκλογές έπεσαν στην τότε γραμματέα Ξενογιαννακοπούλου, όμως και με τον Ν. Αθανασάκη τίποτε δεν πήγε καλά στις οργανώσεις.

8 Οι αντιπολιτευτικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν επιτυχείς. Τα πρώτα δυόμισι χρόνια επικεντρώθηκε στην εσωκομματική του εσωστρέφεια κι άφηνε τη Ν.Δ. να κάνει παιχνίδι. Ο ίδιος ο Γιώργος έδειξε στην αρχή διάθεση συναίνεσης με τη Ν.Δ. σε μεγάλους τομείς κι αυτό πήγε πίσω το ΠΑΣΟΚ αντιπολιτευτικά. Ο Καραμανλής το αξιοποίησε ως συγκριτικό πλεονέκτημα για να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εναλλακτική πρόταση και ότι η δική του πολιτική είναι μονόδρομος.

Η εμμονή στο 16

9 Η εμμονή του στην αναθεώρηση του άρθρου 16 στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ ψήφους που πήγαν στην Αριστερά. Η θέση του Παπανδρέου δεν πέρασε, αντιθέτως φάνηκε να συμπλέει με τη Ν.Δ. σε ένα θέμα, στο οποίο αφενός μεν ΚΚΕ και ΣΥΝ προσδίδουν αντιλαϊκά χαρακτηριστικά, αφετέρου δε στη συνείδηση των πολιτών είναι, όπως φάνηκε, εδραιωμένη η άποψη ότι η Παιδεία είναι δωρεάν και δημόσια και το κράτος αυτό πρέπει να το διασφαλίζει.

10 Αρνήθηκε να βελτιώσει την προσωπική του ηγετική εικόνα. Το χαμηλό εναλλακτικό προφίλ του ηγέτη που έχει μπορεί να ταιριάζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, στην Ελλάδα όμως δεν ταιριάζει, καθώς η μεγάλη μάζα των πολιτών έχει εθιστεί σε έναν ηγέτη - αφέντη που τα λέει καλά ανεξαρτήτως αν τα κάνει και καλά. Κυριαρχεί δηλαδή όχι το τι λέει, αλλά το πώς τα λέει... και σε αυτό ο Καραμανλής είναι ανίκητος από τον Παπανδρέου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2007

ΠΑΣΟΚ ώρα ευθύνης

Η ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές ήταν μεγάλη κυρίως όμως ήταν αναμενόμενη. Το μήνυμα των Ευρωεκλογών και έπειτα Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών δυστυχώς δεν ελήφθη υπόψη. Σε μια πολιτική συγκέντρωση, μετά τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές με θέμα " Αποτελέσματα των Δημοτικών & Νομαρχιακών Εκλογών στα Χανιά '' που διοργάνωσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, στο ΜΑΙΧ είπα τα εξής “ Το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να ξαναβρεί την ηγετική και πλειοψηφική δύναμη του πρέπει να καταστήσει σαφές την ιδεολογική και πολιτική του διαφορετικότητα..... πρέπει να έχει ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα πρέπει να στοχοποιήσει τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται ..... διαφορετικά θα παραμείνει μια πολιτική μειοψηφία, ...
στο αποτέλεσμα των εκλογών, δυστυχώς επαληθεύτηκα.

Γιατί ενώ το ΠΑΣΟΚ έπρεπε άμεσα να ξαναβρεί την χαμένη ιδεολογική του ταυτότητα και αξιοπρέπεια αναλώθηκε σε ένα απολιτικό και μη ουσιαστικό, όπως αποδείχθηκε στην πράξη επιχείρημα της “ Ανανέωσης” αμελώντας και παρανοώντας το προφανές, ότι την Ανανέωση την κάνει η Κοινωνία και όχι η ηγεσία του κόμματος, του οποιοδήποτε κόμματος

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι πληγωμένο αλλά ταυτόχρονα και ενισχυμένο διότι καλείται άμεσα να δώσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης μέσα από ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα. Αν δεν δώσει αυτές τις πειστικές απαντήσεις η ενδεχόμενη και αναγκαία αλλαγή ηγέτη θα διαχειριστή μια κρίση, αλλά δεν θα καταστεί ικανή να σώσει, απο τον βέβαιο θάνατο την μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη.