Διαβάζωντας απο τον πρόλογο του βιβλίου Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟ του PAULO CΟELHO διαπίστωσα μια τεράστια ομοιότητα της Αθηνάς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο διαβάστε προσεκτικά και θα καταλάβετε.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Aθηνάς ήταν ότι υπήρξε γυναίκα που προηγούνταν κατά πολύ της εποχής της και ότι το έδειχνε σε όλους. Πλήρωσε το τίμημα; Χωρίς αμφιβολία.
Ωστόσο θα είχε πληρώσει ακόμα μεγαλύτερο τίμημα αν είχε καταπιέσει την πληθωρικότητά της. Θα ήταν γεμάτη πικρία και απογοήτευση, θα ανησυχούσε διαρκώς για το «τι θα σκεφτούν οι άλλοι», θα έλεγε συνέχεια «περίμενε πρώτα να τακτοποιήσω αυτά τα ζητήματα και μετά θα αφοσιωθώ στα όνειρά μου», θα παραπονιόταν όλη την ώρα πως «οι συνθήκες δεν είναι ποτέ ιδανικές».
Εκτός του πληθωρικού του χαρακτήρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει κανει και ενα στρατηγικό σφάλμα , σε όλες του τις ομιλίες , συνεντέυξεις προβάλλει το ΕΓΩ του. Ξεχνώντας το γεγονός και τη φιλοσοφία οτι η συλλογικότητα και συνεργασία, η υπέρβαση του ΕΓΩ με το ΕΜΕΙΣ , είναι έννοιες συνυφασμένες με την Αριστερά και την προοδο....
Στην αρχή ενώ μας έδωσε μια διέξοδο για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, και το ελπιδοφόρο μέλλον του, στη συνέχεια εγλωβίστηκε γύρω απο τον εαυτό του... Αυτή του την Υπέροψία, την Εγωπάθεια, θα την δει μπροστά του στις 11 Νοέβρη και όχι Δίπλα του.
Απο την άλλη ο Γιώργος Παπανδρέου βλέπει φαντάσματα και υπονομευτές γύρω του .Πολλές φορές και την ίδια του την σκιά βλέπει ως υπονομευτή που τον κυνηγάει..... πιο ψύχραιμος αποδεικνύεται ο Σκανδαλίδης χτές απο την Καβάλα είπε τα εξής , εκφράζοντας μας ΟΛΟΥΣ
«Οποίος προσωποποιεί την ευθύνη της ήττας και της αναζήτησης αποδιοπομπαίου τράγου, κάνει ένα μεγάλο και τραγικό σφάλμα, κάνει κακό στην παράταξη. Δεν πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορούσε να κερδίσει τον Καραμανλή. Δεν πίστεψα ποτέ ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπονόμευσε τον Γιώργο Παπανδρέου και δεν πίστεψα ποτέ ότι ο Κώστας Σημίτης έβλαψε τη χώρα. Πρέπει όλοι ακριβοδίκαια να κάνουμε την αυτοκριτική μας, γιατί μόνοι μας ακυρώσαμε τη διαδρομή μας».
Από ολα τα παραπάνω αποδεικνύεται οτι οι επίδοξοι αργηγοί του Κινήματος αγνοούν το λόγο δημιουργίας του, που δεν είναι άλλος απο του οτι το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε προς όφελος του Λαού και της Πατρίδας μας............οτιδήποτε άλλη στρατηγική και φιλοδοξία είναι εκτός του αξιακού πεδίου του γνήσιου ΠΑΣΟΚ
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007
Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι στα Χανιά, είναι πάντα πολύ σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε στην κοιτίδα της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, να βρισκόμαστε στην πόλη του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να νιώθει κανείς ότι έχει ρίζες -τ' όνομά μου παραπέμπει στα Χανιά αλλά δυστυχώς δεν έχω δεσμούς αίματος με την περιοχή, θέλω να πιστεύω ότι έχω δεσμούς πολιτικούς και πνευματικούς και αν θεωρηθεί ότι και τα ονόματα παίζουν κάποιο μικρό ρόλο ως οιωνοί, χαίρομαι γιατί μού' χει τύχει να έχω αυτό τον δεσμό το συμβολικό, που με κάνει να νιώθω πολύ κοντά στον κόσμο και στην κοινωνία των Χανίων και κυρίως στην ιστορία και τη συλλογική μνήμη της περιοχής.
Είχα το μεσημέρι μια πολύ ωραία συζήτηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και χαίρομαι γιατί σε λίγο θα έχω μια συνάντηση με μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ.
Σας ευχαριστώ πολύ, είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Αισθάνεστε μόνος κάποιες φορές καθώς μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού, ειδικά αυτή την περίοδο αλλά και πάντα στο ΠΑΣΟΚ θα έλεγα, φαίνεται να λειτουργεί στο πλαίσιο μιας κληρονομικής νοοτροπίας;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, είναι για μένα πολύ μεγάλη η τιμή αλλά και πολύ μεγάλη η ευκαιρία να εκφράσω το ΠΑΣΟΚ του αύριο, το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας, το μεγάλο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να εκφράσει όλη την ελληνική κοινωνία, από την πιο προοδευτική, την πιο φιλολαϊκή οπτική γωνία.
Όλα τ' άλλα, οι μηχανισμοί, οι αντιστάσεις, οι αρχαϊκές συμπεριφορές, οι αδράνειες, τα συντηρητικά αντανακλαστικά, η αίσθηση της κατοχής μιας εξουσίας ή ενός κύκλου επιρροής, έχουν πάρα πολύ μικρή σημασία.
Την επομένη της 11ης Νοεμβρίου, όλα αυτά είμαι βέβαιος ότι θα παρασυρθούν από ένα ρεύμα το οποίο θα κληθεί ν' απαντήσει και θ' απαντήσει σωστά στο ερώτημα «πού θέλετε να πάει το ΠΑΣΟΚ;» Η απάντηση θα είναι «προς το μέλλον, προς το αύριο». Αλλά θα κληθεί ν' απαντήσει και στο ερώτημα «τι θέλετε να γίνει με τη χώρα;» Και η απάντηση θα είναι: «Να σταματήσει αυτή η επίπλαστη κυριαρχία του κ. Καραμανλή και της Δεξιάς. Αυτή οφείλεται σε συγκυριακά φαινόμενα που δε μπόρεσε ν' αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, φαινόμενα που όχι μόνο θα ξεπεράσει, αλλά θα τ' αντιστρέψει στις 11 του Νοέμβρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε για το ΠΑΣΟΚ ...... είναι μια φράση η οποία έχει γίνει περίπου και σύνθημα. Αλλά, υπάρχει πραγματικά μέλλον για το ΠΑΣΟΚ; Αυτά τα οποία βλέπουμε κάθε μέρα, που καταγράφονται καθημερινά, αυτές οι κόντρες, οι αντιπαραθέσεις, μπορούν να οδηγήσουν στην ομαδοποίηση της κατάστασης μέσα στο κίνημα;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά εξοικειώνεται την περίοδο αυτή με τη δημοκρατία, με μια αναγκαία και αναντικατάστατη διαδικασία που είναι η διαδικασία της έκφρασης των μελών και των φίλων γύρω από κορυφαία ζητήματα.
Πιστεύω ότι η επιλογή του προέδρου του κινήματος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα όχι γιατί αφορά το ένα ή το άλλο πρόσωπο, αλλά γιατί αφορά αντιλήψεις, προτεραιότητες, ιεραρχήσεις θεμάτων, αφορά τα κριτήριά μας. Δε μπορεί να θέλουμε να είμαστε αξιοκράτες σε σχέση με την κοινωνία ή την πολιτεία και να μην εφαρμόζουμε αξιοκρατικά κριτήρια στο ΠΑΣΟΚ.
Δε μπορεί να διεκδικούμε καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας στην πολιτεία μας και να μην εφαρμόζουμε τη μέγιστη δυνατή ποιότητα δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ. Δε μπορεί να θέλουμε αποκέντρωση στο κράτος και να θέλουμε ένα συγκεντρωτικό ΠΑΣΟΚ.
Άρα λοιπόν πιστεύω ότι όλα αυτά θ' απαντηθούν με τον καλύτερο τρόπο στις 11 του μηνός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν στις 12 του Νοέμβρη έχετε το τιμόνι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πώς βλέπετε τη συνεργασία σας με το Γιώργο Παπανδρέου;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άψογη. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας πολιτικός με πολύ μεγάλη διαδρομή, με πολύ μεγάλη ιστορία στην παράταξη, με πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία, με μακρά υπουργική εμπειρία, είναι γνωστός στο εξωτερικό, μπορεί να παίξει έναν ρόλο που να βοηθήσει πάρα πολύ και την αντιπολίτευση αλλά και τη μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με όλο το σεβασμό που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα στελέχη του, διότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν' αξιοποιεί και να σέβεται όλο το ανθρώπινο δυναμικό του, μ' έναν τρόπο ο οποίος να δημιουργεί δεσμούς συντροφικότητας και αλληλεγγύης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ παραμείνει ο κ. Παπανδρέου μετά την 11η Νοεμβρίου, πώς βλέπετε τη συνεργασία με τον κ. Παπανδρέου;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό θα τον ρωτήσετε τον κ. Παπανδρέου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος θα είναι ο δικός σας ρόλος εφ' όσον ο κ. Παπανδρέου εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ από τις 12 του μηνός;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά: Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν Πρόεδρο. Ένας είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να εγγυάται ή να μην εγγυάται την ενότητα, να εκφράζει ή να μην εκφράζει με τη μέγιστη δυνατή καθαρότητα και αποτελεσματικότητα την ιδεολογία και τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και στην κοινωνία. 'Ενας είναι αυτός που θα διασφαλίζει ή δε θα διασφαλίζει τη συλλογικότητα και την εσωτερική δημοκρατία, ένας είναι αυτός που θα ηγείται αποτελεσματικά ή λιγότερο αποτελεσματικά της αντιπολίτευσης, που πρέπει να είναι δυναμική αλλά και υπεύθυνη και προγραμματική. Ένας είναι αυτός που θα αντιπαρατίθεται θεσμικά στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και ιδίως στον επικεφαλής της Δεξιάς, γιατί τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας προβάλλουν, εκ των πραγμάτων, τους δυο υποψήφιους πρωθυπουργούς και είναι λογικό κάθε παράταξη να κάνει μια επιλογή η οποία προσθέτει σ' αυτό που διαθέτει εξ ορισμού η κάθε παράταξη, η οποία δε θέλει να μένει στα ίδια ποσοστά με τα οποία ξεκινά, αλλά βεβαίως ακόμη περισσότερο, δε θέλει να μειώνεται.
Υπό την έννοια αυτή, ο ένας θα παίζει το ρόλο του επικεφαλής με όλα όσα αυτό συνεπάγεται, γιατί ο ρόλος αυτός είναι ένας ρόλος δύσκολος, ένας ρόλος - αποστολή και όλοι οι άλλοι, ανεξαρτήτως απ' το αν ήταν ή δεν ήταν υποψήφιοι σ' αυτή τη διαδικασία, θα είναι στελέχη της παράταξης, μέσα σ' ένα πλαίσιο το οποίο καθορίζεται από το καταστατικό, από την πολιτική πραγματικότητα, αλλά πάντως ένας είναι αυτός που μπορεί να διεκπεραιώσει με τον καλύτερο τρόπο και να εκπληρώσει αυτές τις αποστολές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ακούσαμε προ ημερών ν' ασκείτε κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τη στάση της στο θέμα του άρθρου 16, για τη στάση της ως προς το σχέδιο Ανάν. Πιστεύετε ότι αυτά είναι τα μεγαλύτερα λάθη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην ήττα;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, δε μ' ενδιαφέρουν τα λάθη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην ήττα, μ' ενδιαφέρουν οι επιλογές που θα οδηγήσουν στη νίκη. Τώρα είμαστε στη φάση αυτή. Είμαστε στη φάση που ο κ. Καραμανλής φέρνει πάρα πολύ κοντά μας τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό απ' όλους ότι έχει στενέψει ο ορίζοντας ο πολιτικός και ο εκλογικός. Η αυτοδύναμη πλειοψηφία του κ. Καραμανλή είναι οριακή, κρέμεται από δυο πολύ λεπτές κλωστές, γιατί έχει μόλις δύο βουλευτές πάνω από το όριο και επίσης ήδη έχει ανοίξει μόνος του το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Τα κοινωνικά μέτωπα άνοιξαν μ' έναν τρόπο, θα έλεγα οξύ και άγαρμπο, με μια σκληρή ταξική διάθεση της κυβέρνησης. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολλές αναμονές, δεν έχει πολλά περιθώρια.
Πρέπει λοιπόν η εσωστρέφεια να μετατραπεί σ' ένα πολύ μεγάλο εξωστρεφές πολιτικό κεφάλαιο. Και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με τη Νέα Δημοκρατία, που δεν είναι μάχη μεταξύ δυο κομμάτων, μάχη για την κυβέρνηση, αλλά είναι μάχη για τον προσανατολισμό της χώρας και είναι μάχη στο όνομα των πολιτών που θέλουν μια άλλη λύση και εγκλωβίστηκαν σ' έναν συσχετισμό δυνάμεων εν πολλοίς επίπλαστο στις 16 Σεπτεμβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε στους δικούς σας και στους ψηφοφόρους που όλο αυτό το διάστημα βλέπουν ν' ασχολείστε με την ηγεσία εκ των πραγμάτων και δεν συμμετέχετε τόσο ενεργά στις διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σε ό,τι με αφορά, με τις δυνατότητες που μου παρέχει η ιδιότητά μου ως βουλευτή, διότι αυτή την ιδιότητα έχω τυπικά μέσα στο θεσμικό σύστημα της χώρας, μετέχω ενεργότατα. Προσπαθώ να θέσω στο επίπεδο του κ. Καραμανλή, που είναι ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος τα μεγάλα θέματα όπως είναι η παιδεία, με ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό και προσπαθώ με σαφή και προγραμματικό λόγο ν' απαντήσω στ' όνομα όλου του ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύω ότι αυτά είναι θέσεις όλου του ΠΑΣΟΚ, σε κορυφαία θέματα όπως το Ασφαλιστικό, όπως το Σκοπιανό, όπως η υγεία, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και η φορολογική μεταχείριση των πολιτών.
Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα. Σ' αυτά πράγματι πονάει ο τόπος και σ' αυτά θα κριθούμε. Ως ενδείξεις τ' αναφέρω, διότι φυσικά πίσω απ' αυτά κρύβεται μια ολόκληρη αντίληψη για τη χώρα, μια ολόκληρη αντίληψη για την Ευρώπη, μια ολόκληρη αντίληψη για την ποιότητα της ζωής και των κοινωνικών σχέσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ένταση των τελευταίων ημερών έχει αρχίσει και χτυπάει κόκκινο.... Είχαμε σήμερα κι εχθές πολύ έντονες εικόνες που μεταδόθηκαν απ' όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα ή θα μεταδοθούν, αν δεν τα έχετε δει, στη Νομαρχιακή Κοζάνης, είχαμε αντεγκλήσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν των πλευρών.
Ο κ. Σκανδαλίδης λοιπόν, μπροστά σ' αυτή την εικόνα που διαμορφώνεται, και άλλα στελέχη, ζητούν δυο πράγματα, προτείνουν δηλαδή και σας αφορούν: Σύσκεψη των τριών υποψηφίων Προέδρων, ή σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου, όχι για τις διαδικασίες, αλλά για το πώς αυτοί οι τόνοι οι προσωπικοί και οι αντεγκλήσεις, θα περιοριστούν και θα εξαλειφθούν στις επόμενες 15 ημέρες. Την έχετε υπ' υπόψη την πρόσκληση; Και τι απαντάτε;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τη συγκεκριμένη πρόσκληση δεν την έχω υπ' όψη, δεν την άκουσα, δεν περιήλθε σ' εμένα. Η κα Διαμαντοπούλου έχει εδώ και μερικές μέρες προτείνει σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου για τα θέματα των διαδικασιών που έχουν κι αυτά τη θεσμική και παιδαγωγική τους σημασία, γιατί πρέπει να φέρουμε την κοινωνία σε μια διαδικασία η οποία είναι εγγυημένη και διαφανής, και είχα την ευκαιρία να πω και το επαναλαμβάνω, ότι αυτή είναι μια πολύ δημιουργική και ευεργετική πρωτοβουλία.
Τις δε συσκέψεις των τριών υποψηφίων τις έχω προτείνει κι εγώ κατ' επανάληψη, γιατί μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας πολύ πιο εύκολα απ' ότι μέσω εκπροσώπων. Εν πάση περιπτώσει, όπως αντιλαμβάνεστε, εάν κάποιος θέλει να συζητούμε για την ουσία, αν κάποιος θέλει να κοιτούμε την κοινωνία στα μάτια και να την προσκαλούμε να έρθει στο ΠΑΣΟΚ, εάν κάποιος θέλει να μην ασχολούμαστε με την παραπολιτική, με συκοφαντίες, με ύβρεις, με συνωμοσιολογίες, αυτός είμαι εγώ γιατί βλέπετε ότι δεν επιδιδόμαστε στη λειτουργία μηχανισμών, δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα.
Η κατεύθυνση προς την οποία κοιτάζουμε, είναι το μεγάλο ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ του αύριο. Έχω λοιπόν κάθε λόγο ν' αποδέχομαι μια τέτοια προσέγγιση. Είναι υποχρέωσή μας να κινηθούμε στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Αυτό που λέγεται «δημοκρατικό ήθος», αυτό που λέγεται «πολιτικός πολιτισμός», αυτό που λέγεται «δημοκρατική νοοτροπία», δεν είναι μια απλή ρητορεία την οποία με ευκολία μπορούμε να διατυπώσουμε όταν είμαστε μόνοι μας χωρίς αντίπαλο μέσα σε μια διαδικασία.
Αυτά όλα έχουν σημασία όταν οι διαδικασίες έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, όταν υπάρχουν περισσότεροι που ζητούν να παίξουν ένα ρόλο, όταν υπάρχει μια ένταση. Τότε αποδεικνύεται εάν κάποιος διατυπώνει απλώς ρητορικές και εμβληματικές φράσεις χωρίς περιεχόμενο, ή αν πιστεύει βαθιά ως βίωμα και ως συνείδηση σ' αυτό που λέγεται δημοκρατία, συλλογικότητα και πολιτικός πολιτισμός. Σας ευχαριστώ πολύ.
Απο την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ www.pasok.gr
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να νιώθει κανείς ότι έχει ρίζες -τ' όνομά μου παραπέμπει στα Χανιά αλλά δυστυχώς δεν έχω δεσμούς αίματος με την περιοχή, θέλω να πιστεύω ότι έχω δεσμούς πολιτικούς και πνευματικούς και αν θεωρηθεί ότι και τα ονόματα παίζουν κάποιο μικρό ρόλο ως οιωνοί, χαίρομαι γιατί μού' χει τύχει να έχω αυτό τον δεσμό το συμβολικό, που με κάνει να νιώθω πολύ κοντά στον κόσμο και στην κοινωνία των Χανίων και κυρίως στην ιστορία και τη συλλογική μνήμη της περιοχής.
Είχα το μεσημέρι μια πολύ ωραία συζήτηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και χαίρομαι γιατί σε λίγο θα έχω μια συνάντηση με μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ.
Σας ευχαριστώ πολύ, είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής: Αισθάνεστε μόνος κάποιες φορές καθώς μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού, ειδικά αυτή την περίοδο αλλά και πάντα στο ΠΑΣΟΚ θα έλεγα, φαίνεται να λειτουργεί στο πλαίσιο μιας κληρονομικής νοοτροπίας;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, είναι για μένα πολύ μεγάλη η τιμή αλλά και πολύ μεγάλη η ευκαιρία να εκφράσω το ΠΑΣΟΚ του αύριο, το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας, το μεγάλο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να εκφράσει όλη την ελληνική κοινωνία, από την πιο προοδευτική, την πιο φιλολαϊκή οπτική γωνία.
Όλα τ' άλλα, οι μηχανισμοί, οι αντιστάσεις, οι αρχαϊκές συμπεριφορές, οι αδράνειες, τα συντηρητικά αντανακλαστικά, η αίσθηση της κατοχής μιας εξουσίας ή ενός κύκλου επιρροής, έχουν πάρα πολύ μικρή σημασία.
Την επομένη της 11ης Νοεμβρίου, όλα αυτά είμαι βέβαιος ότι θα παρασυρθούν από ένα ρεύμα το οποίο θα κληθεί ν' απαντήσει και θ' απαντήσει σωστά στο ερώτημα «πού θέλετε να πάει το ΠΑΣΟΚ;» Η απάντηση θα είναι «προς το μέλλον, προς το αύριο». Αλλά θα κληθεί ν' απαντήσει και στο ερώτημα «τι θέλετε να γίνει με τη χώρα;» Και η απάντηση θα είναι: «Να σταματήσει αυτή η επίπλαστη κυριαρχία του κ. Καραμανλή και της Δεξιάς. Αυτή οφείλεται σε συγκυριακά φαινόμενα που δε μπόρεσε ν' αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, φαινόμενα που όχι μόνο θα ξεπεράσει, αλλά θα τ' αντιστρέψει στις 11 του Νοέμβρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε για το ΠΑΣΟΚ ...... είναι μια φράση η οποία έχει γίνει περίπου και σύνθημα. Αλλά, υπάρχει πραγματικά μέλλον για το ΠΑΣΟΚ; Αυτά τα οποία βλέπουμε κάθε μέρα, που καταγράφονται καθημερινά, αυτές οι κόντρες, οι αντιπαραθέσεις, μπορούν να οδηγήσουν στην ομαδοποίηση της κατάστασης μέσα στο κίνημα;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά εξοικειώνεται την περίοδο αυτή με τη δημοκρατία, με μια αναγκαία και αναντικατάστατη διαδικασία που είναι η διαδικασία της έκφρασης των μελών και των φίλων γύρω από κορυφαία ζητήματα.
Πιστεύω ότι η επιλογή του προέδρου του κινήματος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα όχι γιατί αφορά το ένα ή το άλλο πρόσωπο, αλλά γιατί αφορά αντιλήψεις, προτεραιότητες, ιεραρχήσεις θεμάτων, αφορά τα κριτήριά μας. Δε μπορεί να θέλουμε να είμαστε αξιοκράτες σε σχέση με την κοινωνία ή την πολιτεία και να μην εφαρμόζουμε αξιοκρατικά κριτήρια στο ΠΑΣΟΚ.
Δε μπορεί να διεκδικούμε καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας στην πολιτεία μας και να μην εφαρμόζουμε τη μέγιστη δυνατή ποιότητα δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ. Δε μπορεί να θέλουμε αποκέντρωση στο κράτος και να θέλουμε ένα συγκεντρωτικό ΠΑΣΟΚ.
Άρα λοιπόν πιστεύω ότι όλα αυτά θ' απαντηθούν με τον καλύτερο τρόπο στις 11 του μηνός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν στις 12 του Νοέμβρη έχετε το τιμόνι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, πώς βλέπετε τη συνεργασία σας με το Γιώργο Παπανδρέου;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άψογη. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας πολιτικός με πολύ μεγάλη διαδρομή, με πολύ μεγάλη ιστορία στην παράταξη, με πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία, με μακρά υπουργική εμπειρία, είναι γνωστός στο εξωτερικό, μπορεί να παίξει έναν ρόλο που να βοηθήσει πάρα πολύ και την αντιπολίτευση αλλά και τη μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με όλο το σεβασμό που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα στελέχη του, διότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν' αξιοποιεί και να σέβεται όλο το ανθρώπινο δυναμικό του, μ' έναν τρόπο ο οποίος να δημιουργεί δεσμούς συντροφικότητας και αλληλεγγύης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ παραμείνει ο κ. Παπανδρέου μετά την 11η Νοεμβρίου, πώς βλέπετε τη συνεργασία με τον κ. Παπανδρέου;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό θα τον ρωτήσετε τον κ. Παπανδρέου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος θα είναι ο δικός σας ρόλος εφ' όσον ο κ. Παπανδρέου εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ από τις 12 του μηνός;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά: Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν Πρόεδρο. Ένας είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να εγγυάται ή να μην εγγυάται την ενότητα, να εκφράζει ή να μην εκφράζει με τη μέγιστη δυνατή καθαρότητα και αποτελεσματικότητα την ιδεολογία και τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και στην κοινωνία. 'Ενας είναι αυτός που θα διασφαλίζει ή δε θα διασφαλίζει τη συλλογικότητα και την εσωτερική δημοκρατία, ένας είναι αυτός που θα ηγείται αποτελεσματικά ή λιγότερο αποτελεσματικά της αντιπολίτευσης, που πρέπει να είναι δυναμική αλλά και υπεύθυνη και προγραμματική. Ένας είναι αυτός που θα αντιπαρατίθεται θεσμικά στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και ιδίως στον επικεφαλής της Δεξιάς, γιατί τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας προβάλλουν, εκ των πραγμάτων, τους δυο υποψήφιους πρωθυπουργούς και είναι λογικό κάθε παράταξη να κάνει μια επιλογή η οποία προσθέτει σ' αυτό που διαθέτει εξ ορισμού η κάθε παράταξη, η οποία δε θέλει να μένει στα ίδια ποσοστά με τα οποία ξεκινά, αλλά βεβαίως ακόμη περισσότερο, δε θέλει να μειώνεται.
Υπό την έννοια αυτή, ο ένας θα παίζει το ρόλο του επικεφαλής με όλα όσα αυτό συνεπάγεται, γιατί ο ρόλος αυτός είναι ένας ρόλος δύσκολος, ένας ρόλος - αποστολή και όλοι οι άλλοι, ανεξαρτήτως απ' το αν ήταν ή δεν ήταν υποψήφιοι σ' αυτή τη διαδικασία, θα είναι στελέχη της παράταξης, μέσα σ' ένα πλαίσιο το οποίο καθορίζεται από το καταστατικό, από την πολιτική πραγματικότητα, αλλά πάντως ένας είναι αυτός που μπορεί να διεκπεραιώσει με τον καλύτερο τρόπο και να εκπληρώσει αυτές τις αποστολές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ακούσαμε προ ημερών ν' ασκείτε κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τη στάση της στο θέμα του άρθρου 16, για τη στάση της ως προς το σχέδιο Ανάν. Πιστεύετε ότι αυτά είναι τα μεγαλύτερα λάθη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην ήττα;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, δε μ' ενδιαφέρουν τα λάθη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην ήττα, μ' ενδιαφέρουν οι επιλογές που θα οδηγήσουν στη νίκη. Τώρα είμαστε στη φάση αυτή. Είμαστε στη φάση που ο κ. Καραμανλής φέρνει πάρα πολύ κοντά μας τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό απ' όλους ότι έχει στενέψει ο ορίζοντας ο πολιτικός και ο εκλογικός. Η αυτοδύναμη πλειοψηφία του κ. Καραμανλή είναι οριακή, κρέμεται από δυο πολύ λεπτές κλωστές, γιατί έχει μόλις δύο βουλευτές πάνω από το όριο και επίσης ήδη έχει ανοίξει μόνος του το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Τα κοινωνικά μέτωπα άνοιξαν μ' έναν τρόπο, θα έλεγα οξύ και άγαρμπο, με μια σκληρή ταξική διάθεση της κυβέρνησης. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολλές αναμονές, δεν έχει πολλά περιθώρια.
Πρέπει λοιπόν η εσωστρέφεια να μετατραπεί σ' ένα πολύ μεγάλο εξωστρεφές πολιτικό κεφάλαιο. Και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με τη Νέα Δημοκρατία, που δεν είναι μάχη μεταξύ δυο κομμάτων, μάχη για την κυβέρνηση, αλλά είναι μάχη για τον προσανατολισμό της χώρας και είναι μάχη στο όνομα των πολιτών που θέλουν μια άλλη λύση και εγκλωβίστηκαν σ' έναν συσχετισμό δυνάμεων εν πολλοίς επίπλαστο στις 16 Σεπτεμβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε στους δικούς σας και στους ψηφοφόρους που όλο αυτό το διάστημα βλέπουν ν' ασχολείστε με την ηγεσία εκ των πραγμάτων και δεν συμμετέχετε τόσο ενεργά στις διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σε ό,τι με αφορά, με τις δυνατότητες που μου παρέχει η ιδιότητά μου ως βουλευτή, διότι αυτή την ιδιότητα έχω τυπικά μέσα στο θεσμικό σύστημα της χώρας, μετέχω ενεργότατα. Προσπαθώ να θέσω στο επίπεδο του κ. Καραμανλή, που είναι ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος τα μεγάλα θέματα όπως είναι η παιδεία, με ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό και προσπαθώ με σαφή και προγραμματικό λόγο ν' απαντήσω στ' όνομα όλου του ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύω ότι αυτά είναι θέσεις όλου του ΠΑΣΟΚ, σε κορυφαία θέματα όπως το Ασφαλιστικό, όπως το Σκοπιανό, όπως η υγεία, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και η φορολογική μεταχείριση των πολιτών.
Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα. Σ' αυτά πράγματι πονάει ο τόπος και σ' αυτά θα κριθούμε. Ως ενδείξεις τ' αναφέρω, διότι φυσικά πίσω απ' αυτά κρύβεται μια ολόκληρη αντίληψη για τη χώρα, μια ολόκληρη αντίληψη για την Ευρώπη, μια ολόκληρη αντίληψη για την ποιότητα της ζωής και των κοινωνικών σχέσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ένταση των τελευταίων ημερών έχει αρχίσει και χτυπάει κόκκινο.... Είχαμε σήμερα κι εχθές πολύ έντονες εικόνες που μεταδόθηκαν απ' όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα ή θα μεταδοθούν, αν δεν τα έχετε δει, στη Νομαρχιακή Κοζάνης, είχαμε αντεγκλήσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν των πλευρών.
Ο κ. Σκανδαλίδης λοιπόν, μπροστά σ' αυτή την εικόνα που διαμορφώνεται, και άλλα στελέχη, ζητούν δυο πράγματα, προτείνουν δηλαδή και σας αφορούν: Σύσκεψη των τριών υποψηφίων Προέδρων, ή σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου, όχι για τις διαδικασίες, αλλά για το πώς αυτοί οι τόνοι οι προσωπικοί και οι αντεγκλήσεις, θα περιοριστούν και θα εξαλειφθούν στις επόμενες 15 ημέρες. Την έχετε υπ' υπόψη την πρόσκληση; Και τι απαντάτε;
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τη συγκεκριμένη πρόσκληση δεν την έχω υπ' όψη, δεν την άκουσα, δεν περιήλθε σ' εμένα. Η κα Διαμαντοπούλου έχει εδώ και μερικές μέρες προτείνει σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου για τα θέματα των διαδικασιών που έχουν κι αυτά τη θεσμική και παιδαγωγική τους σημασία, γιατί πρέπει να φέρουμε την κοινωνία σε μια διαδικασία η οποία είναι εγγυημένη και διαφανής, και είχα την ευκαιρία να πω και το επαναλαμβάνω, ότι αυτή είναι μια πολύ δημιουργική και ευεργετική πρωτοβουλία.
Τις δε συσκέψεις των τριών υποψηφίων τις έχω προτείνει κι εγώ κατ' επανάληψη, γιατί μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας πολύ πιο εύκολα απ' ότι μέσω εκπροσώπων. Εν πάση περιπτώσει, όπως αντιλαμβάνεστε, εάν κάποιος θέλει να συζητούμε για την ουσία, αν κάποιος θέλει να κοιτούμε την κοινωνία στα μάτια και να την προσκαλούμε να έρθει στο ΠΑΣΟΚ, εάν κάποιος θέλει να μην ασχολούμαστε με την παραπολιτική, με συκοφαντίες, με ύβρεις, με συνωμοσιολογίες, αυτός είμαι εγώ γιατί βλέπετε ότι δεν επιδιδόμαστε στη λειτουργία μηχανισμών, δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα.
Η κατεύθυνση προς την οποία κοιτάζουμε, είναι το μεγάλο ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ του αύριο. Έχω λοιπόν κάθε λόγο ν' αποδέχομαι μια τέτοια προσέγγιση. Είναι υποχρέωσή μας να κινηθούμε στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Αυτό που λέγεται «δημοκρατικό ήθος», αυτό που λέγεται «πολιτικός πολιτισμός», αυτό που λέγεται «δημοκρατική νοοτροπία», δεν είναι μια απλή ρητορεία την οποία με ευκολία μπορούμε να διατυπώσουμε όταν είμαστε μόνοι μας χωρίς αντίπαλο μέσα σε μια διαδικασία.
Αυτά όλα έχουν σημασία όταν οι διαδικασίες έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, όταν υπάρχουν περισσότεροι που ζητούν να παίξουν ένα ρόλο, όταν υπάρχει μια ένταση. Τότε αποδεικνύεται εάν κάποιος διατυπώνει απλώς ρητορικές και εμβληματικές φράσεις χωρίς περιεχόμενο, ή αν πιστεύει βαθιά ως βίωμα και ως συνείδηση σ' αυτό που λέγεται δημοκρατία, συλλογικότητα και πολιτικός πολιτισμός. Σας ευχαριστώ πολύ.
Απο την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ www.pasok.gr
Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στα Χανιά
Άψογη προέβλεψε ότι θα είναι η συνεργασία του με τον Γιώργο Παπανδρέου την 12 Νοεμβρίου, αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της πρότασης για συσκέψεις των τριών υποψηφίων για την προεδρία, χαρακτήρισε δημιουργική και ευεργετική την πρόταση της Άννας Διαμαντοπούλου για σύγκλιση του πολιτικού συμβουλίου και τέλος, άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Χανιά, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου πολιτικό με πολύ μεγάλη διαδρομή, με πολύ μεγάλη, όπως είπε, ιστορία στην παράταξη, με πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία και μακρά υπουργική εμπειρία.
Σε άλλη ερώτηση πώς βλέπει την συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου αν αυτός εκλεγεί πρόεδρος, απάντησε: «Αυτό θα το ρωτήσετε στον κ. Παπανδρέου».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε δημιουργική και ευεργητική την πρωτοβουλία της Άννας Διαμαντοπούλου για σύγκλιση του πολιτικού συμβουλίου ενώ τάχθηκε υπέρ των συσκέψεων των τριών υποψηφίων προέδρων, λέγοντας ότι αυτό ήταν και δική του πρόταση.
«Η κ. Διαμαντοπούλου έχει εδώ και μερικές μέρες προτείνει σύγκλιση του πολιτικού συμβουλίου για τα θέματα των διαδικασιών που έχουν και αυτά την θεσμική και παιδαγωγική τους σημασία, γιατί πρέπει να φέρουμε την κοινωνία σε μια διαδικασία η οποία είναι εγγυημένη και διαφανής. Και με την ευκαιρία να πω ότι αυτή είναι μια πολύ δημιουργική και ευεργετική πρωτοβουλία. Τις δε συσκέψεις των τριών υποψηφίων τις έχω και εγώ προτείνει κατ' επανάληψη γιατί μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας πολύ πιο εύκολα, από ότι μέσω εκπροσώπων.
Όταν υπάρχει μια ένταση, τότε αποδεικνύεται εάν κάποιος διατυπώνει απλώς ρητορικές και εμβληματικές φράσεις χωρίς περιεχόμενο ή αν πιστεύει βαθιά ως βίωμα και ως συνείδηση αυτό που λέγεται δημοκρατία, συλλογικότητα και πολιτικός πολιτισμός».
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε και την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φέρνει κοντά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολλές αναμονές δεν έχει πολλά περιθώρια. Πρέπει λοιπόν η εσωστρέφεια να μετατραπεί σε ένα πολύ μεγάλο εξωστρεφές πολιτικό κεφάλαιο. Και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με την ΝΔ που είναι μάχη στο όνομα των πολιτών που θέλουν μια άλλη λύση και εγκλωβίσθηκαν σε ένα συσχετισμό δυνάμεων εν πολλής επίπλαστο, στις 16 Σεπτεμβρίου» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 23/10/2007
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της πρότασης για συσκέψεις των τριών υποψηφίων για την προεδρία, χαρακτήρισε δημιουργική και ευεργετική την πρόταση της Άννας Διαμαντοπούλου για σύγκλιση του πολιτικού συμβουλίου και τέλος, άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Χανιά, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου πολιτικό με πολύ μεγάλη διαδρομή, με πολύ μεγάλη, όπως είπε, ιστορία στην παράταξη, με πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία και μακρά υπουργική εμπειρία.
Σε άλλη ερώτηση πώς βλέπει την συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου αν αυτός εκλεγεί πρόεδρος, απάντησε: «Αυτό θα το ρωτήσετε στον κ. Παπανδρέου».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε δημιουργική και ευεργητική την πρωτοβουλία της Άννας Διαμαντοπούλου για σύγκλιση του πολιτικού συμβουλίου ενώ τάχθηκε υπέρ των συσκέψεων των τριών υποψηφίων προέδρων, λέγοντας ότι αυτό ήταν και δική του πρόταση.
«Η κ. Διαμαντοπούλου έχει εδώ και μερικές μέρες προτείνει σύγκλιση του πολιτικού συμβουλίου για τα θέματα των διαδικασιών που έχουν και αυτά την θεσμική και παιδαγωγική τους σημασία, γιατί πρέπει να φέρουμε την κοινωνία σε μια διαδικασία η οποία είναι εγγυημένη και διαφανής. Και με την ευκαιρία να πω ότι αυτή είναι μια πολύ δημιουργική και ευεργετική πρωτοβουλία. Τις δε συσκέψεις των τριών υποψηφίων τις έχω και εγώ προτείνει κατ' επανάληψη γιατί μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας πολύ πιο εύκολα, από ότι μέσω εκπροσώπων.
Όταν υπάρχει μια ένταση, τότε αποδεικνύεται εάν κάποιος διατυπώνει απλώς ρητορικές και εμβληματικές φράσεις χωρίς περιεχόμενο ή αν πιστεύει βαθιά ως βίωμα και ως συνείδηση αυτό που λέγεται δημοκρατία, συλλογικότητα και πολιτικός πολιτισμός».
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε και την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής φέρνει κοντά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολλές αναμονές δεν έχει πολλά περιθώρια. Πρέπει λοιπόν η εσωστρέφεια να μετατραπεί σε ένα πολύ μεγάλο εξωστρεφές πολιτικό κεφάλαιο. Και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με την ΝΔ που είναι μάχη στο όνομα των πολιτών που θέλουν μια άλλη λύση και εγκλωβίσθηκαν σε ένα συσχετισμό δυνάμεων εν πολλής επίπλαστο, στις 16 Σεπτεμβρίου» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 23/10/2007
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007
Σήμερα Τρίτη 23 Οκτωβρίου ο Ε Βενιζέλος στα Χανιά .
Σήμερα Τρίτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 ο Ε Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει Ανοικτή Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007
Βρίσκομαι σε δίλλημα !!!
βρίσκομαι σε δίλλημα ποιον να ψηφίσω για πρόεδρο ΠΑΣΟΚ. Απ τη μία η ελπίδα που μου έδωσε το βράδυ των εκλογών η υποψηφιότητα Βενιζέλου και απο την άλλη μήπως ο ΓΑΠ χρειάζεται μια ακόμη ευκαιρία?
Στο μυαλό μου ερχεται το 1997 που όλοι μας πιστεύαμε οτι ο "Μπούλης" Καραμανλής δεν είχε καμία ελπίδα απέναντι στον Σημίτη - αργότερα διαψευστήκαμε-.
βρίσκομαι σε δίλλημα, πιστέυω όμως οτι ο χρόνος θα δείξει, ο χρόνος θα βοηθήσει τις επιλογές μας.
Στο μυαλό μου ερχεται το 1997 που όλοι μας πιστεύαμε οτι ο "Μπούλης" Καραμανλής δεν είχε καμία ελπίδα απέναντι στον Σημίτη - αργότερα διαψευστήκαμε-.
βρίσκομαι σε δίλλημα, πιστέυω όμως οτι ο χρόνος θα δείξει, ο χρόνος θα βοηθήσει τις επιλογές μας.
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007
Επίθεση Βενιζέλου εφ΄ όλης της ύλης
Παραθέτω δημοσίευμα της εφημερίδας "το Βήμα ". Και θέτω το εξής ερώτημα πόσοι απο εμάς, ανεξαρτήτου ποιον απο τους υποψηφίους υποστηρίζουμε, ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ.
«Τον Παπανδρέου δεν τον ενδιαφέρει να κερδίσει. Θέλει ένα ιδεολογικά καθαρό ΠαΣοΚ. Δηλαδή, του 15% ή του 23% και όχι του 48%;»
«Πήγα στο Ζάππειο γιατί ήθελα να παρεμποδίσω την προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου, κάτι που επιχειρήθηκε ξανά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα»
«Η μόνη ανανέωση του ΠαΣοΚ από το 1974 και μετά είμαι εγώ, είμαι το μόνο στέλεχος (...) που έρχεται με επάγγελμα, από την κοινωνία»
Σε πολιτική αντιπαράθεση εφ΄ όλης της ύλης με τον κ. Γ.Παπανδρέου προχώρησε χθες ο κ. Ευ.Βενιζέλος. Σε φιλική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους απάντησε σε όλες τις κατηγορίες που έχει δεχθεί από την πλευρά Παπανδρέου ακολουθώντας άκρως επιθετική και διλημματική τακτική. Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι αυτή είναι η στιγμή για να αποκτήσει το ΠαΣοΚ δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής. «Είναι ή τώρα ή ποτέ» είπε. Πιστεύει όμως ότι το παιχνίδι δεν παίζεται «με τίμια χαρτιά» και επικαλέστηκε ως παραδείγματα τις συνεννοήσεις με τον κ. Δ.Ρέππα, όπου άλλη ενημέρωση δίδεται σε αυτόν και στον κ. Κ.Σκανδαλίδη για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου και άλλα κάνει τελικώς ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
«Η πολιτική τού πάσο»
Θεωρεί ότι στις συνεχείς εκλογικές ήττες του ΠαΣοΚ ακολουθείται «η πολιτική τού πάσο». «Φοβάμαι» συμπλήρωσε «ότι μπορεί να έχει επικρατήσει στο ΠαΣοΚ μια διάθεση παραίτησης από τη διεκδίκηση της εξουσίας,την οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε στη βάση, αλλιώς θα είναι δύσκολη η ανάκαμψη.Δηλητηριάζονται τα αντανακλαστικά του ΠαΣοΚ. Τον Παπανδρέου δεν τον ενδιαφέρει να κερδίσει.Θέλει ένα ιδεολογικά καθαρό ΠαΣοΚ. Δηλαδή,του 15% ή του 23% και όχι του 48%;». Συνεχίζοντας την επίθεση ο κ. Βενιζέλος ρώτησε: «Ο Παπανδρέου λέει ότι παρέλαβε ένα ΠαΣοΚ κατεστραμμένο,καθεστωτικό,διεφθαρμένο,ότι δεν είχαμε ηθικό δικαίωμα για νίκη ούτε το 2004 ούτε το 2007.Χάρη μας έκανε ο λαός;». Ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε την άποψη ότι το βασικό του επιχείρημα είναι ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Εξήγησε ότι η πρότασή του στηρίζεται σε τρεις άξονες: στο Νέο ΠαΣοΚ, στη Νέα Αντιπολίτευση και στη νίκη στις εκλογές. «Ο ιστορικός χρόνος δεν περιμένει. Δεν με ενδιαφέρει αν δεν ήθελε ή δεν μπόρεσε ο Παπανδρέου,εμείς μπορούμε και θα τα αλλάξουμε όλα» είπε.
Εξηγώντας τις δικές του ενέργειες αναρωτήθηκε: «Εχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό που επεδίωκε ο Παπανδρέου ήταν εκλογές στις 23 Σεπτεμβρίου με δημοψηφισματικό χαρακτήρα; Πήγα στο Ζάππειο γιατί ήθελα να παρεμποδίσω την προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου, κάτι που επιχειρήθηκε ξανά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Αν δεν έκανα δήλωση,δεν θα υπήρχε διαδικασία εκλογής.
Το πρόβλημα δεν είναι η δήλωση,είναι ότι υπάρχω και ότι είμαι υποψήφιος».
Στις κατηγορίες περί διαπλοκής απάντησε ότι δεν έχει γεννηθεί «σε κομματικό μηχανισμό. Η μόνη ανανέωση του ΠαΣοΚ από το 1974 και μετά είμαι εγώ,είμαι το μόνο στέλεχος από τον κύκλο των λεγόμενων κορυφαίωνπου έρχεται με επάγγελμα,από την κοινωνία.Ούτε από μεγάλο τζάκι πολιτικό είμαι ούτε με κανένα από τα οικονομικά τζάκια έχω επαφή.Αν φύγω από την πολιτική έχω δουλειά,το πανεπιστήμιο και τη δικηγορία.Αλλοι είναι στην πολιτική χωρίς να έχουν περάσει από την κοινωνία» . Παρατήρησε επίσης ότι προεκλογικά τα παραταξιακά μέσα ενημέρωσης ήταν υπέρ του κ. Παπανδρέου. «Είχε κανείς την αίσθηση επί τέσσερα χρόνια ότι ήμουν η προτίμηση κάποιου εκδοτικού συγκροτήματος;Υπήρχαν άλλα στελέχη με εμφανή υποστήριξη.Ποιος με ανέδειξε;Κάποιο “κέντρο” ή η κοινωνία;» είπε.
Εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Κ.Σημίτης ενήργησε σωστά που δεν πήγε στο Εθνικό Συμβούλιο, ακόμη και αν αρχικώς ερμηνεύτηκε ως αντιδεοντολογική η στάση του. Εξήγησε ότι τον επισκέφθηκε την επομένη των εκλογών, «όπως πήγα και στον κ.Κακλαμάνη.Δύο ανθρώπους έχει αυτή η παράταξη.Δεν έπρεπε να πάω να τους εξηγήσω γιατί θέλω να είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ;Πρέπει να τους φτύνουμε αυτούς τους ανθρώπους;Αυτό βλάπτει και δεν βλάπτει να αναβιώνουμε τον Κατσιφάρα,τον Χαραλαμπόπουλο,τον Λιβάνη ως παράγοντες του Κινήματος;».
Σχετικά με τις αιτιάσεις της κυρίας Βάσως Παπανδρέου για κάποιους που πλούτισαν στο ΠαΣοΚ σχολίασε: «Επειδή εγώ δεν πλούτισα, μπορώ να είμαι ακαριαία αυστηρός απέναντι σε αυτούς που πλούτισαν.Ο Παπανδρέου δεν το επεδίωξε,αν είχε την ικανότητα και την ευαισθησία έπρεπε να την αποδείξει». Για τα στελέχη του ενδιάμεσου χώρου διευκρίνισε ότι δεν χρειάζεται και δεν περιμένει να πάρουν οπωσδήποτε θέση. Ερωτηθείς για τη συμβίωση στο ΠαΣοΚ έπειτα από την 11η Νοεμβρίου είπε: «Δεν κατάλαβα!Η Μπακογιάννη πώς συμβιώνει με τον Καραμανλή;Εδώ ο Καραμανλής διέγραψε τον Σουφλιά και μετά τον έκανε υπεύθυνο προγράμματος». Και κάνοντας την αυτοκριτική του σημείωσε: «Εχω κάνει κι εγώ λάθη.Το Ζάππειο δεν ήταν λάθος πολιτικά.Η δήλωση έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη στο επεισόδιο με τον καφέ ήταν».
Για το «δαχτυλίδι»
Εξάλλου χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Αlpha ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς για το δαχτυλίδι της διαδοχής, θύμισε τη φράση του Γεωργίου Παπανδρέου ότι όσοι ζητούν τον σταυρό των πολιτών είναι εθελοντές εσταυρωμένοι. «Η διεκδίκηση της εξουσίας δεν είναι ούτε κόσμημα ούτε σταυρός,είναι μια δύσκολη αποστολή που δεν την αναλαμβάνεις αν δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα» είπε. Αναφερόμενος στην προχθεσινή συνέντευξη του κ. Παπανδρέου είπε ότι του φάνηκε διχαστική και ότι αυτά που είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τον τρόμαξαν. Προσέθεσε ακόμη ότι θεωρεί το ένα εκατομμύριο ψήφους ελάχιστο όριο.
«Τον Παπανδρέου δεν τον ενδιαφέρει να κερδίσει. Θέλει ένα ιδεολογικά καθαρό ΠαΣοΚ. Δηλαδή, του 15% ή του 23% και όχι του 48%;»
«Πήγα στο Ζάππειο γιατί ήθελα να παρεμποδίσω την προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου, κάτι που επιχειρήθηκε ξανά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα»
«Η μόνη ανανέωση του ΠαΣοΚ από το 1974 και μετά είμαι εγώ, είμαι το μόνο στέλεχος (...) που έρχεται με επάγγελμα, από την κοινωνία»
Σε πολιτική αντιπαράθεση εφ΄ όλης της ύλης με τον κ. Γ.Παπανδρέου προχώρησε χθες ο κ. Ευ.Βενιζέλος. Σε φιλική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους απάντησε σε όλες τις κατηγορίες που έχει δεχθεί από την πλευρά Παπανδρέου ακολουθώντας άκρως επιθετική και διλημματική τακτική. Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι αυτή είναι η στιγμή για να αποκτήσει το ΠαΣοΚ δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής. «Είναι ή τώρα ή ποτέ» είπε. Πιστεύει όμως ότι το παιχνίδι δεν παίζεται «με τίμια χαρτιά» και επικαλέστηκε ως παραδείγματα τις συνεννοήσεις με τον κ. Δ.Ρέππα, όπου άλλη ενημέρωση δίδεται σε αυτόν και στον κ. Κ.Σκανδαλίδη για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου και άλλα κάνει τελικώς ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
«Η πολιτική τού πάσο»
Θεωρεί ότι στις συνεχείς εκλογικές ήττες του ΠαΣοΚ ακολουθείται «η πολιτική τού πάσο». «Φοβάμαι» συμπλήρωσε «ότι μπορεί να έχει επικρατήσει στο ΠαΣοΚ μια διάθεση παραίτησης από τη διεκδίκηση της εξουσίας,την οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε στη βάση, αλλιώς θα είναι δύσκολη η ανάκαμψη.Δηλητηριάζονται τα αντανακλαστικά του ΠαΣοΚ. Τον Παπανδρέου δεν τον ενδιαφέρει να κερδίσει.Θέλει ένα ιδεολογικά καθαρό ΠαΣοΚ. Δηλαδή,του 15% ή του 23% και όχι του 48%;». Συνεχίζοντας την επίθεση ο κ. Βενιζέλος ρώτησε: «Ο Παπανδρέου λέει ότι παρέλαβε ένα ΠαΣοΚ κατεστραμμένο,καθεστωτικό,διεφθαρμένο,ότι δεν είχαμε ηθικό δικαίωμα για νίκη ούτε το 2004 ούτε το 2007.Χάρη μας έκανε ο λαός;». Ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε την άποψη ότι το βασικό του επιχείρημα είναι ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Εξήγησε ότι η πρότασή του στηρίζεται σε τρεις άξονες: στο Νέο ΠαΣοΚ, στη Νέα Αντιπολίτευση και στη νίκη στις εκλογές. «Ο ιστορικός χρόνος δεν περιμένει. Δεν με ενδιαφέρει αν δεν ήθελε ή δεν μπόρεσε ο Παπανδρέου,εμείς μπορούμε και θα τα αλλάξουμε όλα» είπε.
Εξηγώντας τις δικές του ενέργειες αναρωτήθηκε: «Εχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό που επεδίωκε ο Παπανδρέου ήταν εκλογές στις 23 Σεπτεμβρίου με δημοψηφισματικό χαρακτήρα; Πήγα στο Ζάππειο γιατί ήθελα να παρεμποδίσω την προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου, κάτι που επιχειρήθηκε ξανά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Αν δεν έκανα δήλωση,δεν θα υπήρχε διαδικασία εκλογής.
Το πρόβλημα δεν είναι η δήλωση,είναι ότι υπάρχω και ότι είμαι υποψήφιος».
Στις κατηγορίες περί διαπλοκής απάντησε ότι δεν έχει γεννηθεί «σε κομματικό μηχανισμό. Η μόνη ανανέωση του ΠαΣοΚ από το 1974 και μετά είμαι εγώ,είμαι το μόνο στέλεχος από τον κύκλο των λεγόμενων κορυφαίωνπου έρχεται με επάγγελμα,από την κοινωνία.Ούτε από μεγάλο τζάκι πολιτικό είμαι ούτε με κανένα από τα οικονομικά τζάκια έχω επαφή.Αν φύγω από την πολιτική έχω δουλειά,το πανεπιστήμιο και τη δικηγορία.Αλλοι είναι στην πολιτική χωρίς να έχουν περάσει από την κοινωνία» . Παρατήρησε επίσης ότι προεκλογικά τα παραταξιακά μέσα ενημέρωσης ήταν υπέρ του κ. Παπανδρέου. «Είχε κανείς την αίσθηση επί τέσσερα χρόνια ότι ήμουν η προτίμηση κάποιου εκδοτικού συγκροτήματος;Υπήρχαν άλλα στελέχη με εμφανή υποστήριξη.Ποιος με ανέδειξε;Κάποιο “κέντρο” ή η κοινωνία;» είπε.
Εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Κ.Σημίτης ενήργησε σωστά που δεν πήγε στο Εθνικό Συμβούλιο, ακόμη και αν αρχικώς ερμηνεύτηκε ως αντιδεοντολογική η στάση του. Εξήγησε ότι τον επισκέφθηκε την επομένη των εκλογών, «όπως πήγα και στον κ.Κακλαμάνη.Δύο ανθρώπους έχει αυτή η παράταξη.Δεν έπρεπε να πάω να τους εξηγήσω γιατί θέλω να είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ;Πρέπει να τους φτύνουμε αυτούς τους ανθρώπους;Αυτό βλάπτει και δεν βλάπτει να αναβιώνουμε τον Κατσιφάρα,τον Χαραλαμπόπουλο,τον Λιβάνη ως παράγοντες του Κινήματος;».
Σχετικά με τις αιτιάσεις της κυρίας Βάσως Παπανδρέου για κάποιους που πλούτισαν στο ΠαΣοΚ σχολίασε: «Επειδή εγώ δεν πλούτισα, μπορώ να είμαι ακαριαία αυστηρός απέναντι σε αυτούς που πλούτισαν.Ο Παπανδρέου δεν το επεδίωξε,αν είχε την ικανότητα και την ευαισθησία έπρεπε να την αποδείξει». Για τα στελέχη του ενδιάμεσου χώρου διευκρίνισε ότι δεν χρειάζεται και δεν περιμένει να πάρουν οπωσδήποτε θέση. Ερωτηθείς για τη συμβίωση στο ΠαΣοΚ έπειτα από την 11η Νοεμβρίου είπε: «Δεν κατάλαβα!Η Μπακογιάννη πώς συμβιώνει με τον Καραμανλή;Εδώ ο Καραμανλής διέγραψε τον Σουφλιά και μετά τον έκανε υπεύθυνο προγράμματος». Και κάνοντας την αυτοκριτική του σημείωσε: «Εχω κάνει κι εγώ λάθη.Το Ζάππειο δεν ήταν λάθος πολιτικά.Η δήλωση έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη στο επεισόδιο με τον καφέ ήταν».
Για το «δαχτυλίδι»
Εξάλλου χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Αlpha ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς για το δαχτυλίδι της διαδοχής, θύμισε τη φράση του Γεωργίου Παπανδρέου ότι όσοι ζητούν τον σταυρό των πολιτών είναι εθελοντές εσταυρωμένοι. «Η διεκδίκηση της εξουσίας δεν είναι ούτε κόσμημα ούτε σταυρός,είναι μια δύσκολη αποστολή που δεν την αναλαμβάνεις αν δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα» είπε. Αναφερόμενος στην προχθεσινή συνέντευξη του κ. Παπανδρέου είπε ότι του φάνηκε διχαστική και ότι αυτά που είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τον τρόμαξαν. Προσέθεσε ακόμη ότι θεωρεί το ένα εκατομμύριο ψήφους ελάχιστο όριο.
Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007
Τα Χανιά υπέρ Γιώργου;
Απο οτι φαίνεται στο νομό μας ο ΓΑΠ έχει την υπεροχή. Λες να φταίει η δημοκρατική παράδοση του νησιού; Λες να φταίει οτι οι περισσότεροι είναι Παπανδρεικοί;Η αλήθεια είναι οτι το συναίσθημα στις επιλογές των ανθρώπων του νομού παίζει κυρίαρχο ρόλο. Και δυστυχώς ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έχει οργανώσει, ακόμη, καμία ανοικτή συγκέντρωση - εκδήλωση που θα του προσέδιδε μια δυναμική άν όχι υπερκάλυψη της διαφοράς του απο τον ΓΑΠ.
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007
για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία απο την ομιλία του Ε Βενιζέλου
Παραθέτω απόσπασμα απο την ομιλία του Ε Βενιζέλου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
* Απευθυνόμαστε στους φτωχούς, στους περιθωριοποιημένους, στους ανασφάλιστους, στους άνεργους, στους μετανάστες που δεν τους εγκαταλείπουμε σε επιδοματικές παροχές, αλλά τους δίνουμε ενεργητικά τη δυνατότητα και την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.
* Απευθυνόμαστε στους συνταξιούχους και ιδίως στους χαμηλόμισθους που δεν έχουν άλλες πηγές εσόδων. Αυτούς που δεν έχουν οικογένεια και τους λέμε ότι εμείς είμαστε η οικογένειά τους. Η τρίτη ηλικία πρέπει να έχει ευκαιρίες ενεργού συμμετοχής όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην πολιτιστική και οικονομική ζωή της χώρας και ισχυρό δικαίωμα στην προστασία. Να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.
* Απευθυνόμαστε στον αγρότη, ιδίως το νέο, και του λέμε πως δε θεωρούμε την ύπαρξή του βάρος για την οικονομία. Δε θεωρούμε την ύπαρξή του κατάλοιπο ενός παλιού μοντέλου ανάπτυξης. Θεωρούμε την ύπαρξή του συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα στην προοπτική ενός μοντέλου πράσινης ανάπτυξης.
* Απευθυνόμαστε στα δυναμικά μεσαία στρώματα, που στηρίζουν την οικονομία, την ανάπτυξη, δίνουν απασχόληση και βλέπουν συνεχώς την πόρτα του τραπεζικού συστήματος να κλείνει. Βλέπουν το εισόδημά τους να συμπιέζεται και θέλουν να αναπνεύσουν, θέλουν να νιώσουν ότι υπάρχει κρατική προστασία, μέριμνα, ότι υπάρχει οδός διαφυγής.
* Απευθυνόμαστε στους φοιτητές, σε όλους τους νέους, στους bloggers, απευθυνόμαστε σε όσους μετέχουν στα νέα κινήματα.
* Απευθυνόμαστε στους νέους επιστήμονες, σε όσους θέλουν γνώση με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Και τους λέμε ότι εμείς είμαστε εδώ, παλεύουμε και θα παλεύουμε να τους δώσουμε τη δική τους ευκαιρία στη ζωή.
* Απευθυνόμαστε στους συμβασιούχους, στους ομήρους της προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, στους ομήρους της εργασιακής αβεβαιότητας, στους ομήρους των 400, 500, ή 600 ευρώ το μήνα. Στους ανασφάλιστους εργαζόμενους των προγραμμάτων STAGE.
* Απευθυνόμαστε σε όλους του Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.
* Απευθυνόμαστε στους φτωχούς, στους περιθωριοποιημένους, στους ανασφάλιστους, στους άνεργους, στους μετανάστες που δεν τους εγκαταλείπουμε σε επιδοματικές παροχές, αλλά τους δίνουμε ενεργητικά τη δυνατότητα και την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.
* Απευθυνόμαστε στους συνταξιούχους και ιδίως στους χαμηλόμισθους που δεν έχουν άλλες πηγές εσόδων. Αυτούς που δεν έχουν οικογένεια και τους λέμε ότι εμείς είμαστε η οικογένειά τους. Η τρίτη ηλικία πρέπει να έχει ευκαιρίες ενεργού συμμετοχής όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην πολιτιστική και οικονομική ζωή της χώρας και ισχυρό δικαίωμα στην προστασία. Να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.
* Απευθυνόμαστε στον αγρότη, ιδίως το νέο, και του λέμε πως δε θεωρούμε την ύπαρξή του βάρος για την οικονομία. Δε θεωρούμε την ύπαρξή του κατάλοιπο ενός παλιού μοντέλου ανάπτυξης. Θεωρούμε την ύπαρξή του συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα στην προοπτική ενός μοντέλου πράσινης ανάπτυξης.
* Απευθυνόμαστε στα δυναμικά μεσαία στρώματα, που στηρίζουν την οικονομία, την ανάπτυξη, δίνουν απασχόληση και βλέπουν συνεχώς την πόρτα του τραπεζικού συστήματος να κλείνει. Βλέπουν το εισόδημά τους να συμπιέζεται και θέλουν να αναπνεύσουν, θέλουν να νιώσουν ότι υπάρχει κρατική προστασία, μέριμνα, ότι υπάρχει οδός διαφυγής.
* Απευθυνόμαστε στους φοιτητές, σε όλους τους νέους, στους bloggers, απευθυνόμαστε σε όσους μετέχουν στα νέα κινήματα.
* Απευθυνόμαστε στους νέους επιστήμονες, σε όσους θέλουν γνώση με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Και τους λέμε ότι εμείς είμαστε εδώ, παλεύουμε και θα παλεύουμε να τους δώσουμε τη δική τους ευκαιρία στη ζωή.
* Απευθυνόμαστε στους συμβασιούχους, στους ομήρους της προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, στους ομήρους της εργασιακής αβεβαιότητας, στους ομήρους των 400, 500, ή 600 ευρώ το μήνα. Στους ανασφάλιστους εργαζόμενους των προγραμμάτων STAGE.
* Απευθυνόμαστε σε όλους του Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.
Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007
''Αριστερά- Δεξιά, δύο λέξεις " του Ε Βενιζέλου
http://www.evenizelosdialogues.gr/photos/Dyo_lekseis.pdf
Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007
Ο Κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αποτρέψει τη διάπαση
Ο Κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αποτρέψει τη διάπαση η οποιαδήποτε κίνηση που θα προσπαθήσει να μειώσει την πλειοψηφική δύναμη του θα μπεί στο περιθώριο απο την Βάση του κινήματος μας.Και επιπλέον, πιστεύουμε οτι:
Κανένας απο τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος δεν θα θελήσει να γραφεί το όνομα του στις μελανές σελίδες της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.
Κανένας απο τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος δεν θα θελήσει να γίνει ΕΦΙΑΛΤΗΣ
Κανένας απο τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος δεν θα θελήσει να γραφεί το όνομα του στις μελανές σελίδες της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.
Κανένας απο τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος δεν θα θελήσει να γίνει ΕΦΙΑΛΤΗΣ
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2007
ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ Ευ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΕΙΚΟΣΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ και ΤΗ ΧΩΡΑ
ΕΙΚΟΣΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ 1.10.2007
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 1.10.2007
Κείμενο διαλόγου
1. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στρέφεται προς το μέλλον με συνείδηση της ιστορίας και των αρχών του. Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες της σοσιαλιστικής Αριστεράς, ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτεί πλειοψηφικό ρεύμα και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να είναι ένα προοδευτικό, λαϊκό κίνημα. Ένα κίνημα κοινωνικής ευαισθησίας, πολιτικής εμπιστοσύνης και κυβερνητικής ευθύνης.
2. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Τη μεγάλη κεντροαριστερά. Ένα ΠΑΣΟΚ που ενώνει και συνθέτει όλα τα προοδευτικά ρεύματα, όλες τις γενιές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, τις γενιές που αγωνιούν και ελπίζουν για το μέλλον του τόπου. Ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στις νέες ιδέες, στις σύγχρονες ευαισθησίες, σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ένα ΠΑΣΟΚ που είναι πάντα κίνημα κατά της αδικίας, της ανασφάλειας, της φτώχειας, του αποκλεισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Κίνημα για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και νέων δυνατοτήτων σε όλους. Ένα κίνημα που ενισχύει τους δεσμούς με τους απόδημους Έλληνες, που αγκαλιάζει τους παλιννοστούντες, που προωθεί την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
3. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, με σύγχρονο πολιτικό λόγο που διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον συντηρητισμό, χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες. Ένα ΠΑΣΟΚ έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος τώρα που έκλεισε ο κύκλος της μεταπολίτευσης.
4. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που ξαναφέρνει την πολιτική στο προσκήνιο και διασφαλίζει την αυτονομία της από κάθε εξωθεσμικό κέντρο. Ένα ΠΑΣΟΚ που αντλεί τη δύναμη του από το λαό. Ένα ΠΑΣΟΚ – κίνημα υπεράσπισης της πολιτικής που ανοίγει και χειρίζεται τα κρίσιμα ζητήματα. Ένα ΠΑΣΟΚ που πείθει τον διστακτικό και απογοητευμένο πολίτη και του δίνει κίνητρο να συμμετάσχει ξανά στην πολιτική.
5. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να εφαρμόσει το πρόγραμμα των προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι δεν υπάρχουν «ουδέτερες μεταρρυθμίσεις». Ένα ΠΑΣΟΚ με προοδευτικό πρόσημο σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, που ξέρει να δημιουργεί πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις στο όνομα του γενικού συμφέροντος. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το μεγάλο θεσμικό, αναπτυξιακό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα της χώρας είναι η κατάσταση του κράτους. Ενός κράτους συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού, αυταρχικού, αναποτελεσματικού που ταλαιπωρεί, αγνοεί και εγκαταλείπει τον πολίτη. Στη θέση του θέλουμε ένα κράτος αποκεντρωμένο, αντιγραφειοκρατικό, αξιόπιστο, διαφανές, φιλικό στον πολίτη. Ένα κράτος που προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.
6. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ πατριωτικό που ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνισμού στον 21ο αιώνα με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αποτελεσματικότητα. Που αντιλαμβάνεται ότι πατριωτικό καθήκον είναι αφενός η σθεναρή αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων και αφετέρου η υπεράσπιση της γλώσσας, της παράδοσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
7. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι υπερήφανο για το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει τις κατακτήσεις και τη συμβολή της κυβερνητικής του θητείας, αλλά αναγνωρίζει και τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις αντιφάσεις της. Ένα ΠΑΣΟΚ με αυτογνωσία, με ειλικρινή αυτοκριτική στάση αλλά ταυτόχρονα αισιόδοξο και δημιουργικό. Ένα ΠΑΣΟΚ που κατανοεί τα αίτια της εκλογικής του ήττας, αλλά υπερβαίνει τις δυσκολίες και στοχεύει στη νίκη.
8. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως εγγυητής και φορέας της ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών και του συστήματος διακυβέρνησης. Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως κίνημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισονομίας και του κράτους δικαίου, χωρίς καμία έκπτωση ή διάκριση. Κίνημα υπεράσπισης της διαφάνειας παντού, σε όλα και για όλους.
9. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει βαθιά στη μέγιστη δυνατή αποκέντρωση, στην θεσμική ολοκλήρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, στο ρόλο του ενεργού πολίτη, στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων και σε θεσμούς κοινωνικού ελέγχου σε κάθε επίπεδο. Ένα ΠΑΣΟΚ κίνημα αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης, κίνημα των περιφερειών, που γνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες των νησιωτικών και απομονωμένων περιοχών.
10. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αγωνίζεται με σταθερότητα και συνέπεια για αυτήν. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει καλά τις εθνικές προτεραιότητες και μπορεί να παίζει ενεργό ρόλο στην ανοικτή και διαρκή ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση με διεθνή οντότητα, πολιτικά ολοκληρωμένη και χειραφετημένη, με αυτόνομο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Μία Ευρώπη που δεν είναι ουραγός, αλλά ισότιμος συνομιλητής των ΗΠΑ μέσα σε έναν πολυπολικό κόσμο. Μια Ευρώπη που δεν παρακολουθεί παθητικά την εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης, αλλά αναλαμβάνει θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η δική μας Ευρώπη είναι η κοινωνική Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ως επίτευγμα των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων είναι ένα ολοκληρωμένο μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που πρέπει να διατηρηθεί. Θέλουμε μία Ευρώπη που αντιλαμβάνεται τη σημασία της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης για την διαφύλαξη της ειρήνης, την άρση των κραυγαλέων διεθνών ανισοτήτων και την καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας, της πείνας, της φτώχειας, των περιβαλλοντικών καταστροφών πλανητικής κλίμακας.
11. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει σ΄ ένα νέο κοινωνικό κράτος. Ένα κράτος που λειτουργεί αναπτυξιακά, αλλά ταυτόχρονα και αναδιανεμητικά. Ένα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση και προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των χαμηλών, αλλά και των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων που συμπιέζονται διαρκώς. Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται την εργασία και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και φροντίζει για την αύξηση και την δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου.
12. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στηρίζει και προωθεί μία οικονομία εξωστρεφή και ανταγωνιστική, ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, «πράσινο», βασισμένο στην καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, εγγυάται τη διαφανή λειτουργία της αγοράς, προστατεύει τον καταναλωτή από την ακρίβεια, πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αξιοποιεί σύγχρονες πηγές πλούτου για τη χώρα η πιο σημαντική από τις οποίες είναι οι άνθρωποί της: Οι νέοι εργαζόμενοι, επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι νέοι αγρότες, οι ερευνητές που προωθούν τη γνώση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι η αγορά από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας, της ανισότητας, της οικολογικής ανισορροπίας. Αντίθετα γνωρίζει καλά ότι αυτά είναι πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου.
13. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ με οικολογική συνείδηση, που προσθέτει την περιβαλλοντική παράμετρο σε όλες τις πολιτικές του και έχει πλήρη συνείδηση ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι ο κόσμος μας δεν είναι αναλώσιμος και δεν ανήκει μόνο σε μας αλλά και στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Γεγονός που επιβάλλει ένα νέο τρόπο ζωής και ριζική αναθεώρηση της ατομικής και συλλογικής μας συμπεριφοράς.
14. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει να σέβεται το ιδιωτικό και να υπερασπίζεται το δημόσιο: Το δημόσιο αγαθό, το δημόσιο χώρο, τα δημόσια δίκτυα, την καθολική δημόσια υπηρεσία, το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον απέναντι στο ατομοκεντρικό και το συντεχνιακό. Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ένα ΠΑΣΟΚ που διασφαλίζει για όλους το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, το δημόσιο αγαθό της υγείας. Ένα ΠΑΣΟΚ που θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του παιδιού και όλων των μορφών οικογένειας.
15. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως κίνημα παιδείας και πολιτισμού, ως κίνημα νέων. Ένα ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίζει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό, που εφαρμόζει μία συνολική και ενιαία θεώρηση της παιδείας από την προσχολική αγωγή μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές, που θέτει σε προτεραιότητα το δημόσιο σχολείο, που δεν παίζει με το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά διασφαλίζει την αναβάθμισή του και προσφέρει αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις για τις σπουδές και το εργασιακό μέλλον όλων των παιδιών της Ελλάδας.
16. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτείται και λειτουργεί ως κόμμα - θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Ένα ΠΑΣΟΚ συλλογικό, αποκεντρωμένο, εσωκομματικά δημοκρατικό. Που δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του, και τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του. Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως ανοικτό κόμμα και όχι ως κόμμα - μηχανισμός. Ένα ΠΑΣΟΚ συντεταγμένο, παρεμβατικό, με ισχυρό λόγο που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Αρνούμαστε τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά, τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές, τις λευκές επιταγές. Πιστεύουμε στο ΠΑΣΟΚ που αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του σε όλη της χώρα, δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς.
17. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που έχει ως θεμέλιο την αξιακή, πολιτική και προγραμματική ενότητα. Τη σύνθεση μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και την κοινή δράση. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι η βάση για κάθε στρατηγική και πολιτική επιτυχία. Είναι πρώτιστο καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης που είναι η μεγάλη παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.
18. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι ικανό ν’ αλλάξει τον εαυτό του για ν’ αλλάξει την κοινωνία. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το αίτημα για ανανέωση είναι διαρκές, στηρίζεται όμως σε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά κριτήρια. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι η ανανέωση του πρέπει να αποσαφηνίζει και να ενδυναμώνει την ταυτότητά του, να πολλαπλασιάζει τη δυναμική του και να διατηρεί διαρκώς ανοικτή την επαφή του με τα μηνύματα και τα αιτήματα της κοινωνίας.
19. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να διαμορφώσει στρατηγική σχέση διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά. Διαλόγου που θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική και κομματική γεωγραφία. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος καχυποψίας με την Αριστερά και θα προτείνει πολιτικό πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων ανεξάρτητα από διαφορές και συμφωνίες, αναζητώντας πάντα την ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση.
20. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ αξιόπιστο και νικηφόρο. Ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να πείσει και να συσπειρώσει ξανά τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μία κυβερνητική προοπτική. Ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί να προβάλει πάλι ως πειστική και εναλλακτική λύση προοδευτικής διακυβέρνησης με στόχο την ανόρθωση και αναγέννηση της χώρας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 1.10.2007
Κείμενο διαλόγου
1. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στρέφεται προς το μέλλον με συνείδηση της ιστορίας και των αρχών του. Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες της σοσιαλιστικής Αριστεράς, ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτεί πλειοψηφικό ρεύμα και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να είναι ένα προοδευτικό, λαϊκό κίνημα. Ένα κίνημα κοινωνικής ευαισθησίας, πολιτικής εμπιστοσύνης και κυβερνητικής ευθύνης.
2. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Τη μεγάλη κεντροαριστερά. Ένα ΠΑΣΟΚ που ενώνει και συνθέτει όλα τα προοδευτικά ρεύματα, όλες τις γενιές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, τις γενιές που αγωνιούν και ελπίζουν για το μέλλον του τόπου. Ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στις νέες ιδέες, στις σύγχρονες ευαισθησίες, σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ένα ΠΑΣΟΚ που είναι πάντα κίνημα κατά της αδικίας, της ανασφάλειας, της φτώχειας, του αποκλεισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Κίνημα για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και νέων δυνατοτήτων σε όλους. Ένα κίνημα που ενισχύει τους δεσμούς με τους απόδημους Έλληνες, που αγκαλιάζει τους παλιννοστούντες, που προωθεί την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
3. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, με σύγχρονο πολιτικό λόγο που διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον συντηρητισμό, χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες. Ένα ΠΑΣΟΚ έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος τώρα που έκλεισε ο κύκλος της μεταπολίτευσης.
4. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που ξαναφέρνει την πολιτική στο προσκήνιο και διασφαλίζει την αυτονομία της από κάθε εξωθεσμικό κέντρο. Ένα ΠΑΣΟΚ που αντλεί τη δύναμη του από το λαό. Ένα ΠΑΣΟΚ – κίνημα υπεράσπισης της πολιτικής που ανοίγει και χειρίζεται τα κρίσιμα ζητήματα. Ένα ΠΑΣΟΚ που πείθει τον διστακτικό και απογοητευμένο πολίτη και του δίνει κίνητρο να συμμετάσχει ξανά στην πολιτική.
5. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να εφαρμόσει το πρόγραμμα των προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι δεν υπάρχουν «ουδέτερες μεταρρυθμίσεις». Ένα ΠΑΣΟΚ με προοδευτικό πρόσημο σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, που ξέρει να δημιουργεί πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις στο όνομα του γενικού συμφέροντος. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το μεγάλο θεσμικό, αναπτυξιακό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα της χώρας είναι η κατάσταση του κράτους. Ενός κράτους συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού, αυταρχικού, αναποτελεσματικού που ταλαιπωρεί, αγνοεί και εγκαταλείπει τον πολίτη. Στη θέση του θέλουμε ένα κράτος αποκεντρωμένο, αντιγραφειοκρατικό, αξιόπιστο, διαφανές, φιλικό στον πολίτη. Ένα κράτος που προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.
6. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ πατριωτικό που ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνισμού στον 21ο αιώνα με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αποτελεσματικότητα. Που αντιλαμβάνεται ότι πατριωτικό καθήκον είναι αφενός η σθεναρή αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων και αφετέρου η υπεράσπιση της γλώσσας, της παράδοσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
7. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι υπερήφανο για το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει τις κατακτήσεις και τη συμβολή της κυβερνητικής του θητείας, αλλά αναγνωρίζει και τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις αντιφάσεις της. Ένα ΠΑΣΟΚ με αυτογνωσία, με ειλικρινή αυτοκριτική στάση αλλά ταυτόχρονα αισιόδοξο και δημιουργικό. Ένα ΠΑΣΟΚ που κατανοεί τα αίτια της εκλογικής του ήττας, αλλά υπερβαίνει τις δυσκολίες και στοχεύει στη νίκη.
8. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως εγγυητής και φορέας της ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών και του συστήματος διακυβέρνησης. Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως κίνημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισονομίας και του κράτους δικαίου, χωρίς καμία έκπτωση ή διάκριση. Κίνημα υπεράσπισης της διαφάνειας παντού, σε όλα και για όλους.
9. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει βαθιά στη μέγιστη δυνατή αποκέντρωση, στην θεσμική ολοκλήρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, στο ρόλο του ενεργού πολίτη, στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων και σε θεσμούς κοινωνικού ελέγχου σε κάθε επίπεδο. Ένα ΠΑΣΟΚ κίνημα αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης, κίνημα των περιφερειών, που γνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες των νησιωτικών και απομονωμένων περιοχών.
10. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αγωνίζεται με σταθερότητα και συνέπεια για αυτήν. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει καλά τις εθνικές προτεραιότητες και μπορεί να παίζει ενεργό ρόλο στην ανοικτή και διαρκή ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση με διεθνή οντότητα, πολιτικά ολοκληρωμένη και χειραφετημένη, με αυτόνομο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Μία Ευρώπη που δεν είναι ουραγός, αλλά ισότιμος συνομιλητής των ΗΠΑ μέσα σε έναν πολυπολικό κόσμο. Μια Ευρώπη που δεν παρακολουθεί παθητικά την εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης, αλλά αναλαμβάνει θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η δική μας Ευρώπη είναι η κοινωνική Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ως επίτευγμα των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων είναι ένα ολοκληρωμένο μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που πρέπει να διατηρηθεί. Θέλουμε μία Ευρώπη που αντιλαμβάνεται τη σημασία της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης για την διαφύλαξη της ειρήνης, την άρση των κραυγαλέων διεθνών ανισοτήτων και την καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας, της πείνας, της φτώχειας, των περιβαλλοντικών καταστροφών πλανητικής κλίμακας.
11. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει σ΄ ένα νέο κοινωνικό κράτος. Ένα κράτος που λειτουργεί αναπτυξιακά, αλλά ταυτόχρονα και αναδιανεμητικά. Ένα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση και προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των χαμηλών, αλλά και των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων που συμπιέζονται διαρκώς. Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται την εργασία και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και φροντίζει για την αύξηση και την δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου.
12. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στηρίζει και προωθεί μία οικονομία εξωστρεφή και ανταγωνιστική, ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, «πράσινο», βασισμένο στην καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, εγγυάται τη διαφανή λειτουργία της αγοράς, προστατεύει τον καταναλωτή από την ακρίβεια, πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αξιοποιεί σύγχρονες πηγές πλούτου για τη χώρα η πιο σημαντική από τις οποίες είναι οι άνθρωποί της: Οι νέοι εργαζόμενοι, επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι νέοι αγρότες, οι ερευνητές που προωθούν τη γνώση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι η αγορά από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας, της ανισότητας, της οικολογικής ανισορροπίας. Αντίθετα γνωρίζει καλά ότι αυτά είναι πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου.
13. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ με οικολογική συνείδηση, που προσθέτει την περιβαλλοντική παράμετρο σε όλες τις πολιτικές του και έχει πλήρη συνείδηση ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι ο κόσμος μας δεν είναι αναλώσιμος και δεν ανήκει μόνο σε μας αλλά και στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Γεγονός που επιβάλλει ένα νέο τρόπο ζωής και ριζική αναθεώρηση της ατομικής και συλλογικής μας συμπεριφοράς.
14. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει να σέβεται το ιδιωτικό και να υπερασπίζεται το δημόσιο: Το δημόσιο αγαθό, το δημόσιο χώρο, τα δημόσια δίκτυα, την καθολική δημόσια υπηρεσία, το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον απέναντι στο ατομοκεντρικό και το συντεχνιακό. Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ένα ΠΑΣΟΚ που διασφαλίζει για όλους το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, το δημόσιο αγαθό της υγείας. Ένα ΠΑΣΟΚ που θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του παιδιού και όλων των μορφών οικογένειας.
15. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως κίνημα παιδείας και πολιτισμού, ως κίνημα νέων. Ένα ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίζει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό, που εφαρμόζει μία συνολική και ενιαία θεώρηση της παιδείας από την προσχολική αγωγή μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές, που θέτει σε προτεραιότητα το δημόσιο σχολείο, που δεν παίζει με το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά διασφαλίζει την αναβάθμισή του και προσφέρει αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις για τις σπουδές και το εργασιακό μέλλον όλων των παιδιών της Ελλάδας.
16. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτείται και λειτουργεί ως κόμμα - θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Ένα ΠΑΣΟΚ συλλογικό, αποκεντρωμένο, εσωκομματικά δημοκρατικό. Που δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του, και τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του. Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως ανοικτό κόμμα και όχι ως κόμμα - μηχανισμός. Ένα ΠΑΣΟΚ συντεταγμένο, παρεμβατικό, με ισχυρό λόγο που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Αρνούμαστε τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά, τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές, τις λευκές επιταγές. Πιστεύουμε στο ΠΑΣΟΚ που αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του σε όλη της χώρα, δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς.
17. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που έχει ως θεμέλιο την αξιακή, πολιτική και προγραμματική ενότητα. Τη σύνθεση μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και την κοινή δράση. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι η βάση για κάθε στρατηγική και πολιτική επιτυχία. Είναι πρώτιστο καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης που είναι η μεγάλη παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.
18. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι ικανό ν’ αλλάξει τον εαυτό του για ν’ αλλάξει την κοινωνία. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το αίτημα για ανανέωση είναι διαρκές, στηρίζεται όμως σε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά κριτήρια. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι η ανανέωση του πρέπει να αποσαφηνίζει και να ενδυναμώνει την ταυτότητά του, να πολλαπλασιάζει τη δυναμική του και να διατηρεί διαρκώς ανοικτή την επαφή του με τα μηνύματα και τα αιτήματα της κοινωνίας.
19. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να διαμορφώσει στρατηγική σχέση διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά. Διαλόγου που θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική και κομματική γεωγραφία. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος καχυποψίας με την Αριστερά και θα προτείνει πολιτικό πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων ανεξάρτητα από διαφορές και συμφωνίες, αναζητώντας πάντα την ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση.
20. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ αξιόπιστο και νικηφόρο. Ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να πείσει και να συσπειρώσει ξανά τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μία κυβερνητική προοπτική. Ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί να προβάλει πάλι ως πειστική και εναλλακτική λύση προοδευτικής διακυβέρνησης με στόχο την ανόρθωση και αναγέννηση της χώρας.
|
| |
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)